Полезна информация

Каква е разликата между полиамид и полиестер?

Каква е разликата между полиамид и полиестер?

Съвременната индустрия е трудно да си представим, без да използваме различни синтетични влакна. От тях се правят различни тъкани, използвани в производството на дрехи и други необходими предмети за бита. Изкуствените материали имат достатъчно голям брой предимства пред естествените, особено по отношение на много по-ниската им цена.

Полиамидът и полиестерът също са синтетични влакна. Те се произвеждат от различни полимери, които значително се променят под въздействието на определени химикали в процеса на производство. В този случай получената суровина може да изглежда подобно на найлон, естествени тъкани или нетъкан пълнител като синтепон или нетъкан.

Дамски супер-стягащ спортен клин с висока талия Viva

Какво е полиамид?

Полиамидът е материал със синтетичен произход, доста популярен в съвременната промишленост заради своите качества. Това влакно често се добавя в процеса на производство на различни тъкани, използвани за шиене на това или онова облекло. В повечето случаи това влакно има донякъде грапава повърхност, въпреки това през последните години тъканите с гладка или лъскава текстура стават все по-широко разпространени.

Съставът на полиамид, както подсказва името, включва вещества от амидна група. Те го правят в процеса на обработка на пластмаси, получени с помощта на органични вещества като нефт, въглища или природен газ. Сред най-популярните тъкани са найлон, както и найлонови и перлени влакна.

Благодарение на технологията на производство и използването на определени компоненти, полиамидът има качества, които са много популярни в текстилната промишленост:

 1. Той свободно пропуска въздух, което позволява на кожата да “диша”.
 2. Той има доста висока степен на здравина.
 3. Не се мачка.
 4. Изсъхва достатъчно бързо.
 5. Дълго запазва оригиналните си външни характеристики.
 6. Не запалим.
 7. Той е един от най-хигиенните материали..
 8. Има приятна текстура на допир.
 9. Лесно се почиства от различни замърсявания.

Тази суровина обаче има и някои недостатъци:

 • Полиамидът има ниска способност за пестене на топлина, така че дрехите, изработени от такава тъкан, не са подходящи за студено време.
 • Също така материалът по силата на произхода си има висока способност да акумулира статично електричество..
 • В процеса на измиване на нещата с този компонент не можете да изберете температурния режим над 30 градуса по Целзий.

Какво е полиестер?

Полиестерът също е синтетична тъкан. Въпреки това, за производството му се използват полиестерни съединения (често полиетилен терефталат). Материалът се използва както за производството на тъкани, които максимално симулират естествените, така и за различни пълнители, които имат нетъкана основа (най-популярният е синтетичният зимейзер).

Полиестерът има следните характеристики:

 1. Често има гладка повърхност..
 2. Той е перфектно боядисан с различни компоненти, благодарение на което се отличава с разнообразни цветове.
 3. Тя може да има почти всякаква текстура.
 4. Материята от полиестерни влакна е удобна на допир.
 5. Този материал също има висока степен на износоустойчивост..
 6. Тази тъкан от влакна е лека.
 7. Също така, той не е склонен към деформация поради смачкване.
 8. Лесна грижа за полиестерна тъкан.
 9. Има сравнително ниска цена.

При избора на този материал обаче трябва да се помни, че той има някои недостатъци, а именно:

 • Висока плътност, получена в процеса на производство на плат.
 • Изключително висока електрификация на фибри.
Каква е разликата между полиамид и полиестер?

Какво е общото между полиамид и полиестер?

Тъй като и двата материала имат подобен синтетичен произход, техните свойства също са много сходни по много начини. Тъканите, изработени от полиамид и полиестер, имат висока степен на здравина и гъвкавост, отличават се с добра устойчивост на износване, практически не се набръчкват и не избледняват под пряка слънчева светлина.

Що се отнася до нежеланите аспекти, и полиамидът, и полиестерът са склонни към натрупване на статично електричество. Поради тази причина тези тъкани могат да причинят дискомфорт при някои хора. Това неудобство обаче може да бъде отстранено с помощта на специални антистатични спрейове..Тези материи са сред материалите, доста приятен на допир. Трябва да обърнете внимание и на тяхната хипоалергенност. Появата на неприятни усещания в процеса на носене на дрехи от тази суровина може да възникне само ако човек има индивидуална чувствителност към определени компоненти или във връзка с използването на нискокачествени багрила.

Разлики между полиамид и полиестер

Въпреки подобни качества, тези синтетични тъкани се използват при различни цели. Първият материал има по-голяма степен на здравина и издръжливост, а също така е по-удобен в ежедневието. Съответно цената на полиамида е малко по-висока. Освен всичко друго, той е по-устойчив на влага. Въпреки това въздушната проводимост на това влакно е с порядък по-лош от този на полиестера.

Що се отнася до втория материал, основната му характеристика е евтиността. Също така, полиестерът се съчетава перфектно с естествените влакна, което ви позволява да направите приятна на допир материя с отлични показатели. Друга отличителна черта е, че материалът запазва формата си за дълго време след нагряване, което ви позволява да създавате интересни дизайнерски композиции без особени трудности при производството.

Каква е разликата между полиамид и полиестер?

Коя тъкан е най-подходяща за употреба

Поради своите качества, полиамид и полиестер имат различни приложения. Що се отнася до въпроса, какъв вид влакна е най-подходящ за изработка на дрехи, все още няма категоричен отговор на него. За да получите оптималното решение в конкретна ситуация, трябва да разберете какви изисквания са предложени към крайния продукт..

Полиамидът често се използва при производството на връхни дрехи за туристи или спортисти. Той също е част от различни защитни костюми, използвани за работа в агресивни условия на околната среда. В допълнение, фибрите се използват при производството на въжета, мрежи и други предмети от бита, основната характеристика на които е здравината. Не забравяйте обаче, че полиамидните елементи не са подходящи за използване при ниски температури..

Що се отнася до полиестера, процентът на употребата му в текстилната промишленост също е доста висок. От това влакно направете както връхни дрехи, така и завеси, раници и дори палатки. Материалът е перфектно комбиниран с естествени материи, което позволява да се осигури максимален комфорт на продукта и значително да се подобрят неговите експлоатационни параметри. Облеклото с висок полиестер обаче не е подходящо за използване в среда с висока температура.

Back to list

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.